Değerlendirme ve Seçim Süreci

Türkiye Bursları için yapılan başvurular; adayın akademik başarısına, sosyal faaliyetlerine ve seçtiği alan ile ilgili motivasyonuna bağlı olarak değerlendirilir.

ÖN DEĞERLENDİRME

Tüm başvurular; asgari akademik başarı, düzeyler için belirlenen yaş sınırları, gerekli belgeler gibi temel kriterler üzerinden incelenir.

SEÇİM

Uygun görülen adayların başvuruları; akademik durum, önceki yeterlilikler, akademik ilgi alanları, kariyer hedefleri, tercihlerinin tutarlığı, niyet mektubunun içeriği/anlaşılırlığı ve sosyal faaliyetlere katılım gibi bir dizi kriterler üzerinden Uzman Komitesi tarafından dikkatlice incelenir.

Bu aşamadan sonra, mülakat süreci için kalifiye adayların son listesi oluşturulur.

TESTLER

Başkanlık Heyetleri tarafından gerçekleştirilecek yüz yüze mülakatların öncesinde, lisans adaylarına matematik, geometri ve mantık sorularından oluşan 30 soruluk bir sayısal test uygulanmaktadır.

Mülakat öncesi uygulanacak testler daha ziyade sağlık bilimleri, fen ve mühendislik alanlarına başvuran adayları değerlendirmek amacıyla uygulanmaktadır. Sosyal bilimler alanına başvuran adaylar da testlere alınacak olup testteki sonuçları kendi aralarında değerlendirilecektir.

Testte tercümeden bağımsız soruların yanında açıklamalı sorular da yer alacak olup bu açıklamalar Türkçe ve İngilizce dilinde olacaktır. Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'deki sağlık, fen ve mühendislik lisans programlarındaki temel derslerde İngilizce kaynaklar da sıklıkla kullanıldığı için bu alanlara başvuran adayların testteki soruları anlayacak düzeyde İngilizce bilmesi beklenmektedir.

Testlerde ülke eğitim müfredatları göz önüne alınmakla birlikte, Türkiye’de eğitim alınacak olmasından dolayı hazırlanan sorular, Türkiye’deki lisans adaylarının bilmesi gereken konulara uygun bir şekilde hazırlanmıştır.

Öğleden önce ve öğleden sonra seansları şeklinde gerçekleştirilecek testin tamamlanmasının hemen ardından aynı gün yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilecektir. Adaylara test ve mülakatın saati, mülakat davetlerinde bildirilecektir.

30 soruluk testin süresi 60 dakika olarak belirlenmiştir.

Örnek sorulardan oluşan deneme sınavını ulaşmak için tıklayınız.

Deneme sınavı cevap anahtarına ulaşmak için tıklayınız.

Not 1: Azerbaycan'da uygulanacak testte matematik, geometri ve mantık sorularından oluşan 50 soruluk, Yunanistan ve KKTC'de uygulanacak testte ise Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler sorularından oluşan 50 soruluk bir içerik planlanmaktadır. Bu ülkelerdeki test, mülakata davet edilecek tüm adaylara için tek bir oturumda gerçekleşecek olup yüz yüze mülakatlar ise sınavı takip eden günler içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu testlerde verilecek süreler adaylara mülakat davetlerinde bildirilecektir.

Not 2: Ayrıca Başkanlık, yoğun başvurunun alındığı Afganistan, Sudan gibi ülkelerde geniş katılımlı 80-100 soruluk skor sınavları düzenleyebilmektedir.

MÜLAKAT

100’den fazla ülkeden seçilerek son listeye alınan adayları; akademisyen ve uzmanlardan oluşan mülakat komiteleri tarafından değerlendirilir.

Genelde 15-30 dakika süren mülakat, aşağıda belirtilen format üzerinden gerçekleştirilir:

  • Karşılama ve giriş
  • Belgelerin kontrolü
  • Adayın başvuru amacının öğrenilmesi
  • Akademik bilgi ve kariyer hedefleri
  • Kapanış ve aday tarafından komiteye soru sorulması

Mülakata davet edilen adayların, mezun olmamışlar ise, tamamlamış oldukları önceki yılların tüm transkript/karne belgelerini ve sertifikalarını mülakata getirmeleri gerekmektedir.

SON ELEME

Mülakat komiteleri tarafından aday olarak belirlenen başvuru sahiplerinin mülakat sonuçları, bir seçim komitesi tarafından değerlendirilir ve burs alacak başvuru sahiplerinin listesi oluşturulur.

Bu son değerlendirme aşamasında, adayın Türkiye Bursları için genel uygunluğunu değerlendirilmektedir.