Türkiye Scholarships

Ülkemizde üniversite düzeyinde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin her yıl ilgiyle takip ettiği Uluslararası Öğrenci Akademisi’ne başvurular başladı.

Uluslararası Öğrenci Akademisi bu sene 12 ilimizde yeniden gerçekleştirilecek. Ankara’da 31, Bursa’da 12, Edirne’de 6, Eskişehir’de 15, İstanbul’da 39, İzmir’de 14, Kayseri’de 19, Kocaeli’de 10, Konya’da 25, Sakarya’da 14, Samsun’da 13, Trabzon’da 10 ve çevrim içi ortamda 2 olmak üzere toplam 210 program uluslararası öğrencilerin ilgisine sunuldu.

Son Başvuru Tarihi: 31.12.2022

Başvuru için: https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/

Katalog için tıklayınız.


1. Uluslararası Öğrenci Akademisi Nedir?

Uluslararası Öğrenci Akademisi; ülkemizde yükseköğrenim gören uluslararası öğrencilerin akademik, sosyal ve kültürel donanımlarının güçlendirilmesi, ilgi ve çalışma alanlarına ilişkin yeni olanakların sunulması, eğitim aldıkları alanlarda uzman akademisyen, yazar ve sanatçılarla yakın ilişkiler kurabilmelerine olanak sağlanması, öğrenciler arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve öğrencilerin birikimlerini aktarabilmesini amaçlayan programlar bütünüdür. 


2. Uluslararası Öğrenci Akademisine Kimler Katılabilir?

Uluslararası Öğrenci Akademisi programlarından ve diğer etkinliklerden -aksi belirtilmedikçe- Türkiye Burslusu Öğrenciler ile ülkemizde yükseköğrenim görmekte olan tüm Uluslararası Öğrenciler yararlanabilir.

Programlara başvuru sırasında hedef kitle olarak belirtilen kısımda yer alan koşulları sağlayan öğrencilere öncelik verilecektir. Her program için hedef kitle farklılık göstermekte olup detaylı bilgi program kataloglarında sunulmuştur.

Çevrim İçi Programlar dışında, öğrencilerin ikamet ettiği şehirlerdeki programlara başvurması beklenmektedir.


3. Uluslararası Öğrenci Akademisine Nasıl Başvuru Yapılır?

Uluslararası Öğrenci Akademisine başvurular, 31.12.2022 tarihine kadar Türkiye Bursları Bilgi Sistemi (https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/) üzerinden alınacaktır.  

Türkiye Burslusu olan öğrenciler, bursluluk işlemleri için kullandıkları kullanıcı adı ve parolalarıyla ana sayfadan başvuru yapabileceklerdir. Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sağ üst köşesinde bulunan ilgili simgeye tıklayarak Başvuru Sayfasına geçilmelidir.

Türkiye Burslusu olmayan veya sistemde kaydı olmayan uluslararası öğrencilerin sistemde bir üyelik oluşturarak zorunlu tüm alanları doldurması gerekmektedir. Tüm alanlar doldurulduktan sonra ana sayfadan başvuru yapılabilir.

Posta veya e-posta yoluyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.

 

4. Uluslararası Öğrenci Akademisi Programları

Uluslararası Öğrenciler Akademisi; Seminer Programları, İhtisas Programları, Kültür-Sanat ve Spor Programları ve Çevrim İçi Programlar olmak üzere 4 ana kategoriden oluşmaktadır.

Tüm programların eğitim dili Türkçe’dir.

Gerekli görüldüğü takdirde, başvurusu alınmış öğrenciler mülakata tâbi tutulabilir. 

Programlara kayıt yaptıran katılımcılar programlara yalnızca dinleyici olarak değil, kendi alanları ve ülkeleri ile ilgili sunumlar yaparak da katılma imkânı bulacaklardır.

Eğitim programları sürekli programlar olup derse devamlılık durumu dikkate alınacaktır.

Programlara devam eden öğrencilere program sonunda Başkanlığımız tarafından sertifika verilecektir.

Katılımcı öğrenciler tarafından üretilen yüksek niteliğe sahip çıktılar, yarışmaya başvuru yapılması halinde, Uluslararası Öğrenci Ödülleri kapsamında değerlendirilecek ve dereceye girenler Başkanlığımız tarafından ödüllendirilecektir.


4.1. Seminer Programları

Seminer Programları, giriş mahiyetinde olup ilgili alanın temel kavramları, temel yaklaşımları, sorunları ve tartışmaları hakkında öğrencileri bilgilendirmeyi amaçlamaktadır.

Beşeri Bilimler alanında 16, Bilim ve Teknoloji alanında 4, Dil ve Edebiyat alanında 5, Ekonomi alanında 11, İlahiyat alanında 1, Medya ve İletişim 4, Sağlık Bilimleri alanında 3, Uluslararası İlişkiler alanında 4 olmak üzere toplam 48 Seminer Programı bulunmaktadır.

Başvuru ve kabul aşamasında adayların hedef kitleye uygunluğu dikkate alınacaktır.

Seminer Programlarına en çok 2 başvuru yapılabilecektir.


4.2. İhtisas Programları

İhtisas Programları uluslararası öğrencilerin kendi alanlarında veya seminer programlarında katılım gösterdikleri alanda daha nitelikli çalışmalar yapabilecekleri programlardır. İhtisas programı kapsamında yürütülecek bölgesel ve tematik çalışmalarda, öğrencilerin belirlenen alanlarda yetkinleşmeleri ve nitelikli ürünler ortaya koyabilmeleri amaçlanmaktadır.

Araştırma Yöntemleri alanında 13, Beşeri Bilimler alanında 4, Bilim ve Teknoloji alanında 10, Bölgesel Çalışmalar alanında 7, Dil ve Edebiyat alanında 10, Ekonomi alanında 6, İlahiyat alanında 3, Medya ve İletişim alanında 2, Sağlık Bilimleri alanında 5, Uluslararası İlişkiler alanında 5 olmak üzere toplam 65 İhtisas Programı bulunmaktadır.

Başvuru ve kabul aşamasında adayların hedef kitleye uygunluğu dikkate alınacaktır.

Her program sonunda katılımcı öğrenciler tarafından bir çıktı (görsel materyal/kısa film/makale/rapor/proje vb.) sunulması beklenmektedir.

İhtisas Programlarına en çok 2 başvuru yapılabilecektir.


4.3. Kültür-Sanat ve Spor Programları

Kültür-Sanat ve Spor Programları ile ülkemizin kültürel birikimini yansıtan alanlara ilgi duyan ve bu alanlarda becerilerini geliştirmek isteyen uluslararası öğrencilerin buluşturulması hedeflenmektedir.

Geleneksel Türk Sporları alanında 5, Klasik Türk Müziği alanında 26, Kültürel Faaliyet alanında 23, Medya ve İletişim alanında 7, Yazı ve Süsleme Sanatları alanında 36 olmak üzere toplam 97 Kültür-Sanat Programı bulunmaktadır.

Kültür Sanat Programları küçük gruplar halinde ve uygulamalı olarak işlendiğinden kısıtlı sayıda katılımcı kabul edilecektir.

Kültür-Sanat Programlarına en çok 2 başvuru yapılabilecektir.


4.4. Çevrim İçi Programlar

Çevrim İçi Programlar, Türkiye’de okuyan tüm öğrencilerin katılabileceği, dijital ortamda ve interaktif olarak gerçekleştirilmesi hedeflenen programlardır.

Ekonomi alanında 2 Çevrim İçi program bulunmaktadır.  

Çevrim İçi Programlar Zoom üzerinden gerçekleştirilecektir.

Programlar, tüm illerdeki uluslararası öğrencilerin başvurusuna açıktır. 

Not: Soru ve önerilerinizi akademi@ytb.gov.tr adresi üzerinden Başkanlığımıza iletebilirsiniz.

Önceki HaberlerTez Onay Talebi